Jeftinija verzija pametne kuće

Pametna kuća može se postići na više načina.

Što je pametna kuća? To naizgled jednostavno pitanje ima mnogo različitih odgovora, ovisno o tome koga pitate. Ukratko, "pametna kuća" prebivalište je opremljeno brojnim uređajima koji automatiziraju zadatke kojima se obično bave ljudi. Neki su ugrađeni u samu strukturu, a neki dodani kasnije, a vlasnici kuća upravljaju njima pomoću aplikacija, glasovnih naredbi, automatizacije ili pomoću umjetne inteligencije.

 

Za neke vlasnike kuća pretvaranje vlastitog doma u pametnu kuću može biti jednako jednostavno kao i kupnja povezanog pametnog zvučnika (Google Home, Amazon Alexa). Za ostale to može uključivati povezivanje nekoliko različitih proizvoda, uključujući zvučnike, kamere, računala, pametne telefone, tablete, televizore, sigurnosne sustave, uređaje i još mnogo toga. Dok istinski pametna kuća podrazumjeva napredniji sustav koji zahtjeva profesionalne ljude iz više područja, jer se takav sustav instalira u srž vašeg doma, no time je kuća "pametnija" te u većini slučajeva skuplja. No kako zapravo postići pametnu kuću i proći što jeftinije, a da se pritom ne gubi na pouzdanosti jer ipak je riječ o vašem domu? Odgovor na to su pojedini "pametni" uređaji. Ukratko, odaberite samo one uređaje koji su Vama potrebni (npr. WiFi termostat, Pametna brava, Modul za rolete/žaluzine itd.).

 

ZAŠTO PAMETNA KUĆA?

 
  1. Ušteda energije (i novca)
  2. Praktičnost i komfor
  3. Sigurnost
  4. Zabava
  5. Automatizacija

smart things

POPULARNI PROIZVODI

 

1. Pametni WiFi sobni termostat.

Mnogima je pokretačka snaga stvaranja pametnog doma potencijal uštede energije i novca pomoću automatiziranih sustava grijanja i klimatizacije. Pametni WiFi termostati, poput onih koje je izradila podružnica tvrtke Google Nest, brzo i precizno automatiziraju grijanje i hlađenje doma. To obično smanjuje vlasniku račun za električnu energiju i grijanje. Jedan od takvih termostata je ICE sobni termostat iz naše ponude kojeg možete putem pametnog telefona postaviti da radi baš onako kako vi to želite, bez nepotrebnih funkcija s jednostavnim sučeljem. Ostali proizvodi poput povezane rasvjete i uređaja mogu trošiti manje energije isključivanjem kada se ne koriste. Te bi vrste proizvoda trebale biti visoko na bilo kojem popisu pametnih kuća.


2. Rasvjeta

Udobnost je ključna. Svi se trudimo da je imamo što više, pa je očito da je ovo jedan od glavnih razloga za postizanje pametnog doma. Možete započeti s jednostavnim stvarima poput dobivanja pametnih rasvjetnih tijela. Oni se mogu uključiti / isključiti pomoću glasovnih naredbi, pravila lokacije (vašeg mobitela), senzora pokreta ili čak jednostavnih rasporeda. Primjeri ovakve rasvjete su najpoznatiji Philips Hue, pa LIFX pametna LED žarulja, Wyze, Nanoleaf, LifeSmart, C by GE i tako dalje.


3. Sigurnost

Iako možete kupiti alarmne sustave kako biste zaštitili svoj dom, pametne kuće mogu pružiti dodatnu sigurnost. Povezana svjetla, kamere, pa čak i zvona na vratima mogu vam pomoći učiniti dom sigurnijim. Ako ste sami kod kuće i netko provjerava vašu kuću da li može provaliti, ako imate ovakve uređaje, možete ih uplašiti i pravovremeno reagirati, jednako tako ako niste kod kuće. Tu spadaju različiti senzori pokreta ili magnetni kontakti koji se stavljaju na vrata i prozore. Kada je alarm aktiviran ti senzori rade zajedničkim snagama kako bi detektirali potencijalnog uljeza. Key Fob / Senzor za vrata i prozore.


smart things

4. Redoviti kućanski zadaci

Vjerojatno ste pretpostavili da je ovdje riječ samo o robotskim usisavačima. Ako želite uzeti neke dosadne kućne zadatke iz svojih ruku, povezani i automatizirani uređaji to mogu pokriti. Najočitiji i najpoznatiji je uređaj robotski usisavač Roomba tvrtke iRobot, zajedno sa sličnim proizvodima. Međutim, uređaji također mogu imati funkcije pametnog doma. Zamislite stroj za pranje rublja koji automatski započinje ciklus pranja ili hladnjak koji naručuje mlijeko putem interneta kad osjeti da ste pri kraju zaliha.


5. Zabava

Što je pametan dom, ako ne i mjesto za druženje i opuštanje? Ova tehnologija također vas može zabavljati i informirati na nove i uzbudljive načine. Povezani zvučnici, u kombinaciji s digitalnim asistentima temeljenim na AI-u, mogu reproducirati glazbu, vijesti i sportske rezultate, a mogu vam čak pomoći i u kontroli drugih povezanih uređaja. Povezani uređaji također mogu pronaći dobar film za gledanje, bilo kod kuće ili u pravom kinu.


6. Netko je na vratima

Također, na ne tako skupi način možete si postaviti pametno zvono ili portafon koji obavještava vaš pametni telefon kad netko zvoni na vratima. Uz to možete im otvoriti vrata, razgovarati s njima te vidjeti uživo video prijenos. Neki od ovih uređaja imaju senzor prepoznavanja lica pa se mogu i aktivirati na taj način no takvi modeli su skuplji. Neki od primjera ovdje su Nest Hello, Ring, August, Dahua i drugi. Isto tako ako ste se odlučili za pametnu bravu možete otključati vrata gdje god se nalazili, dodavati korisnike i pregledavati povjest otključavanja ako vam je to od važnosti. Više o pametnim bravama možete saznati na našem webshopu.


Luka Krčmar


 

Obratite nam se s povjerenjem!