Što su WiFi termostati i zašto su popularni?

Još jedna skupina pametnijih uređaja.

Sobni termostati su uređaji koji održavaju konstantnu temperaturu u nekoj prostoriji u kojoj se nalaze. U većini novijih stambenih objekata se u svakoj prostoriji nalazi zasebni termostat tako da se može kontrolirati svaki krug grijanja, najčešće je to podno grijanje. Dakle, ako se trenutna temperatura sobe spusti ispod zadane onda termostat uključuje grijanje tako dugo dok se ne postigne zadana temperatura. U suprotnom, ako je temperatura u sobi viša od zadane, grijane se ne pali. Tako radi svaki sobni termostat, bio on pametan ili ne.


 

ŠTO JE TO WIFI TERMOSTAT?

 

Pametan sobni termostat kao i svi „pametni“ uređaji povezuje se na Internet, u 90% slučajeva putem WiFi bežične tehnologije, no zašto ih to čini posebnim ili uopće korisnim? Većina svih termostata koji se koriste danas na tržištu imaju funkciju tjednog programiranja rasporeda bili oni „pametni“ ili ne, u smislu da korisnik može sam na termostatu podesiti koje dane u tjednu u koje vrijeme će grijanje raditi te na koliko stupnjeva će zagrijavati prostoriju. Ovdje dolazimo do ključne točke i odgovora na to zašto su WiFi termostati popularniji u zadnje vrijeme na našem domaćem tržištu. Kada korisnik ima pristup kvalitetnoj aplikaciji na svom mobilnom uređaju, on može upravljati grijanjem gdje god se nalazio, uz to da može postavljati režime rada kroz tjedan na svom mobilnom uređaju. Dakle ne mora gubiti živce pokušavajući saznati koja tipka na termostatu služi za podešavanje tjednog programa, te iako putem uputa dođe do navedene informacije mora za svaki dan u tjednu podešavati vrijeme u kojem će grijanje raditi, da bi na kraju ipak pozvao instalatera. Opisana situacija veoma je nepristupačna korisnicima što vjerojatno i sami znate ako ste to pokušavali. Tu dolazimo i do toga da se taj spomenuti tjedni program mora mijenjati kroz godinu s obzirom da se ne grijemo jednako u svako godišnje doba.


Iskustvo je pokazalo da velika većina korisnika sobnih termostata, koji nemaju WiFi opciju, uopće ne koristi taj tjedni programibilni način rada jer se im jednostavno nema smisla s time zamarati, iako je to zapravo veoma korisna opcija s kojom se može u potpunosti automatizirati grijanje u stambenoj jedinici. Kada je riječ o WiFi termostatu koji korisniku nudi podešavanje grijanja te u svakom trenutku ima pristup i uvid u temperaturu svog doma, naravno da se priča mijenja. Svi smo se prilagodili i koristimo svoje pametne telefone za sve moguće aktivnosti, pa nam stoga i kontrola grijanja putem mobilne aplikacije dolazi prirodno. Također, WiFi termostat je odličan i jeftin izbor ako želite zakoračiti u svijet pametnih uređaja i biti korak bliže pametnoj kući, stanu ili poslovnom prostoru.


RECITE I OSTVARIT ĆE SE

 

Ako koristite neki od virtualnih asistenata kao što su to Amazon Alexa i Google Assistant, možete kontrolirati grijanje putem glasovnih naredbi. Dovoljno je da kažete "Alexa set heating to 23 degrees" i Vaš pametni termostat će postaviti zadanu temperaturu na 23 stupnjeva. Naravno sve glasovne naredbe dostupne su na nekoliko jezika kao što su engleski i njemački, a hrvatski jezik do daljnjeg nije podržan, što ovisi o kompanijama koje razvijaju navedene virtualne asistente, Amazon i Google. Bilo kako bilo na Vama je da odlučite na koji način ćete upravljati grijanjem Vašeg doma, izbora ima mnogo. U nastavku, ako ste zainteresirani možete pogledati našu ponudu WiFi termostata.


Obratite nam se s povjerenjem!