Tržište mobilnih aplikacija

...za kontrolu pametnih prostora

U ovom ću tekstu analizirati tržište mobilnih aplikacija za kontrolu pametnih kuća, stanova ili poslovnih prostora. Postoje dvije različite kategorije na ovom tržištu, a to su razvojne okoline koje su komercijalne i one koje su otvorenog koda (eng. open source) te zapravo u suštini besplatne. 

BESPLATNE RAZVOJNE OKOLINE

 

Vodeći primjer ovakve razvojne okoline je dobro poznati hass.io koji postoji već neko vrijeme te ima najbolju podršku developera. To je samo kratica (a ujedno i URL) koja se koristi za puni naziv Home Assistant. Home Assistant je besplatna i open source razvojna okolina koja korisniku omogućava da pretvori svoj RaspberryPi ili sličan SBC uređaj u centralni hub pomoću kojeg se kontrolira pametna oprema u kući, stanu ili nekom drugom prostoru. Pod pametnom opremom mislim na razne IoT uređaje tipa Philips HUE rasvjeta, Google Nest termostat, Mitsubishi pametna klima ili pak Xiaomi robot usisavač. Bitno je napomenuti da za ovakav pothvat morate imati bar malo znanja o Linuxu i programiranju. Jer iako postoje upute koje Vas vode kroz cjelokupnu instalaciju sustava i nakon toga instalaciju dodataka za opremu koju želite kontrolirati, znamo da neće sve ići glatko jer rijetko to biva tako – e tada Vam je potrebno navedeno znanje. Još jedna prednost (pogotovo s aspekta sigurnosti i privatnosti) je to da se svi podaci nalaze na korisnikovom hub-u, što je zapravo već spomenuti Raspberry Pi, pa stoga možemo biti sigurni da nitko neće gledati naše osjetljive podatke. Ovo je jedan relativno zahtjevan DIY projekt za koji si je potrebno uzeti podosta slobodnog vremena i još malo više od toga. No možda je baš ovo vrijeme, kada je većina nas kod kuće, pravo vrijeme za realizaciju ovakvih pothvata.

Još jedan primjer otvorene razvojne okoline koji moram spomenuti je openHAB. OpenHAB možda nema moderno sučelje na razini Home Assistanta, ali zato nudi veći opseg podrške za pametnu opremu i vjerojatno je bolji izbor ako se radi o nekom poslovnom ili industrijskom prostoru. Također, openHAB server se može instalirati na gotovo svaku vrstu računala koje danas koristimo. Klijent aplikacija dostupna je kao web-sučelje, Android ili iOS aplikacija. Dok Home Assistant nudi "samo" web-sučelje, no s obzirom na vrstu sučelja njemu se može pristupiti i putem preglednika na mobilnim uređajima - dapače, večina korisnika koristi tablet kao centralni uređaj za upravljanje svojim pametnim prostorom.KOMERCIJALNE RAZVOJNE OKOLINE

 

Trenutno najpopularnija i najrazvijenija komercijalna razvojna okolina na tržištu je iRidium Mobile, koju i mi sami koristimo u razvoju mobilnih aplikacija za naše klijente. IRidium Mobile trenutno ima najveću podršku za pametne uređaje korištene u stambenim ili industrijskim jedinicama što se tiče automatizacije. Već do sada ima stotine realiziranih projekata u domovima, hotelima, apartmanima, restoranima, uredima, industrijskim postrojenjima itd. Upravo je zbog ovako širokog opsega u kojem su primjenjive mobilne aplikacije razvijene u iRidium okolini, ona i toliko popularna. Kad kažem mobilne aplikacije, mislim na aplikacije za mobilne uređaje poput pametnih telefona i tableta, no postoji mogućnost korištenja i na računalima što nije ni približno toliko zastupljeno.Ono što ovu razvojnu okolinu izdvaja od ostalih jest podrška i zajednica koja pruža edukacije odnosno online treninge za one koji žele razvijati mobilne aplikacije koristeći njihove alate te na kraju krajeva biti i certificirani developer. Također, osim software rješenja iRidium nudi i hardware, to jest iRidium Server koji omogućuje korisniku upravljanje svojim pametnim prostorom i kada je od njega udaljen, te razne oblike automatizacije. Navedena automatizacija je na malo višoj razini od onih besplatnih kao što je na primjer openHAB na RaspberryPi-u. Razvoj aplikacija vrši se unutar njihovog takozvanog iRidium Studio alata, te je potrebno i dobro razumjevanje nekih osnovnih programskih jezika, ali uz to i razumjevanje same automatike za određenu opremu.Druga komercijalna mobilna aplikacije koju ću spomenuti je HDL ON. Nju održava HDL Automation, tvrtka koja je već oko 30 godina na tržištu automatizacije. Njihova primarna djelatnost je proizvodnja hardwarea za upravljanje pametnim prostorima, odnosno za automatizaciju prostora. Od softwarea nude par alata za svoje instalatere kako bi im olakšali programiranje opreme, a za krajnje korisnike nude navedenu HDL ON aplikaciju za pametne telefone i tablete. Što se tiče funkcionalnosti i podrške, HDL ON zaostaje za aplikacijama razvijenim u iRidium Mobile okruženju, te podržava samo opremu proizvedenu od istoimene tvrtke. Sve navedeno možda ne ide u prilog ovoj okolini, no zaista velika prednost je jednostavnost i brzina konfiguracije. Kažem konfiguracije jer se ova aplikacija ne razvija već se samo gotova aplikacija preuzme i unesu se odgovarajući parametri. Dizajn ove aplikacije nije moguće mijenjati po želji korisnika kao što je to moguće kod svih gore navedenih aplikacija. Kada smo već kod dizajna i samog korisničkog sučelja, iz HDL-a su na internacionalnoj konferenciji, koja se održala u siječnju, najavili za kraj tekuće godine redizajn ove aplikacije kako bi više odgovarala suvremenim trendovima.


Luka KrčmarObratite nam se s povjerenjem!