Štedi li pametna kuća energiju?

Saznajte kako koristiti pametnu kuću da bi uštedjeli energiju i novac.

Štede li pametne kuće energiju? Hoće li svi naši cool, povezani uređaji zaista spasiti planet, jedan kultni dizajn po jedan? Često se hvali prednost odbacivanja starih, plastičnih bijelih naprava u korist sjajnih novih crnih. Ali je li točan? I da i ne. Pokret za održivi život i pametni dom zajedno su postali punoljetni tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, uživajući u blagotvornom, ali ponekad i nelagodnom partnerstvu. Da, pametni kućni uređaji mogu uštedjeti resurse, ali neće svi. Neki, poput uvijek uključenih pametnih zvučnika i povezanih fotoaparata, zapravo troše više, jer ne zamjenjuju energetsko opterećenje, već dodaju jedno (iako ne značajno). Drugi, uključujući pametne termostate i sustave za nadzor vode i energije koji se napajaju umjetnom inteligencijom, probijaju se prema svjetlijoj, zelenijoj budućnosti - i usput nam štede novac. 

PAMETNO NIJE UVIJEK ZELENO

 

"Nisu svi pametni kućanski uređaji uštedjeli energiju, ali neki uređaji - poput Ecobee pametnih termostata - dizajnirani su da smanje potrošnju energije", kaže Fatima Crerar, direktorica socijalnog utjecaja u Ecobeeu. Ključna riječ ovdje je "dizajniran". Iako Ecobee i Nest, pioniri priključenog termostata, tvrde da njihovi proizvodi mogu uštedjeti do 23%, odnosno 10-15%, vjerojatno ne štedite toliko. Većina istraživanja iznosi brojke između 1% i 15%, a u nekoliko slučajeva potrošnja energije zapravo može porasti.

"Vidjeli smo sve, od doista velikih ušteda za grijanje i hlađenje, do povećanja troškova grijanja i hlađenja", kaže Nick Lange, tehnički voditelj prakse termostata u VEIC-u - neprofitnom istraživačkom centru koji procjenjuje ekološke, ekonomske i društvene koristi čiste i učinkovite upotrebe energije. „S ovom novom generacijom povezanih termostata za komunikaciju, upozorite emptor. To što može razgovarati s internetom ne znači da će nužno za vas napraviti bolji posao."

"Problem nije dizajn, već način na koji ih koristimo. Pilot program za elektroenergetsku tvrtku ComEd iz Illinoisa pratio je približno 3200 vlasnika kuća s instaliranim Nest-om tijekom 12 mjeseci. Rezultati su otkrili da se prosječna dnevna potrošnja električne energije smanjila za 1,5%. No, ove vrste studija treba uzeti s nekoliko zrna soli, kaže Lange.

"Kratki je odgovor da to puno ovisi o brojnim predvidljivim čimbenicima", kaže Lange. "Uključujući ono što ste imali prije i kako ste ga koristili te koji proizvod kupujete i kako ga koristite." Ako ste imali termostat koji se ne može programirati, a kupite pametni, vaša ušteda energije bit će impresivna. Ako ste imali programibilni termostat koji ste sezonski podešavali, možda nećete primijetiti velike promjene. Ako kupite pametni termostat i ne omogućite određene značajke, vjerojatno trošite novac.

Pozitivna strana je međutim što neki proizvođači termostata aktivno poboljšavaju svoju tehnologiju kako bi skinuli neka nagađanja iz ruku korisnika i omogućuju pametnim uređajima da proaktivno upravljaju potrošnjom energije. Krajem prošle godine Ecobee je uveo novu značajku za sve svoje termostate pod nazivom Ecobee +. Dizajniran da pomogne potrošačima da se preusmjere na čiste izvore energije uz uštedu novca i energije, početni ograničeni pilot Ecboeea + uštedio je dovoljno energije u 3 mjeseca za napajanje preko 1.000 domova na godinu dana, navodi tvrtka.

Stavljanje pametnog termostata u dom s jednostrukim prozorima pomalo je poput stavljanja flastera preko pukotine u zidu. Jedna velika promjena koju donosi Ecobee + nova je značajka Vrijeme korištenja. Ako imate uslužni program s vremenom korištenja, termostat može zagrijati ili ohladiti vaš dom kad je obnovljive energije puno, a električna energija jeftinija i čišća.

Termostat također prikazuje kada je ovo vrijeme, tako da na prvi pogled možete vidjeti je li pravo vrijeme za pokretanje drugih energetski intenzivnih uređaja, poput perilice rublja ili perilice posuđa. Ova vrsta proaktivne tehnologije, također viđena u programu Nest's Rush Hour Rewards, obećava veće uštede energije.

Danas je, međutim, teško doći do stvarnih podataka o tome koliko energije štedi pametni termostat. Energy Star je čak stvorio potpuno novi postupak certificiranja koji se primjenjuje na pametne termostate, izbjegavajući svoja tradicionalna laboratorijska mjerenja i umjesto toga modelirajući uštedu energije koristeći skupne podatke iz domova. Trenutno postoji blizu 50 "povezanih" termostata s ocjenom Energy Star, premda nisu svi to DIY uređaji, neki se prodaju samo putem profesionalnih HVAC tvrtki.

PAMETNI UREĐAJI NE MOGU SVE SAMI

 

Još jedno glavno upozorenje kada je pametna kuća ušteda energije u pitanju je sam dom. Svi povezani uređaji za uštedu energije suočeni su s teškom bitkom zbog desetljeća neučinkovite gradnje zgrada. Stavljanje pametnog termostata u dom s jednostrukim prozorima i bez izolacije radi smanjenja potrošnje energije pomalo je poput stavljanja flastera preko pukotine u brani Hoover i njegovo nazivanje fiksnim. Ušteda energije putem pametnih uređaja teža je preporuka za naknadnu ugradnju starog doma, jer iako vam Nest termostat omogućuje programiranje manje ugodnih temperatura dok ste odsutni, to ni na koji način ne mijenja rad kanala

Ovdje isto tako postoji mogućnost da svaki od tih uređaja spojite na Vaš virtualni asistent po izboru, međutim javlja se "problem" kompliciranog načina konfiguracije, te nakon nestanka struje morate ponovno konfigurirati Vaš pametni uređaj. Isto tako većina tih uređaja ima svoj bridge preko kojeg se spaja na Vašu lokalnu mrežu, a taj je bridge također potrebno nekamo smjestiti. Pametna kuća ili pametan stan izvedeni na ovakav način su jeftiniji, no nisu toliko pouzdani i za to morate imati podosta veliku količinu živaca. Ne zaboravimo i servisiranje koje je zapravo nepostojeće u ovakvoj izvedbi, već je potrebno kupiti novi pametni uređaj.


 

Dom izgrađen od temelja da bi bio održiv ima veće šanse pružiti veću energetsku učinkovitost, uz povezanu tehnologiju, jer se sustavi mogu lakše integrirati. Primjerice, pojedinačnim prigušivačima prostorije može se upravljati pomoću pametnog termostata ugrađenog u pametni prekidač za svjetlo, koji također sadrži senzore koji mogu inteligentno ispuštati zavjese prozora kako bi spriječili sunčevu dobit od topline i osjetili nadolazeće vremenske fronte kako bi se predhladilo ili prethodno zagrijalo. Međutim, budući da je manje od 10% američkog stambenog fonda novogradnja, moramo učiniti što možemo s onim što imamo ako ćemo pomaknuti iglu na uštedi energije.

U DIY pametnoj kući možete ciljati neke od najvećih energetskih usisa u domu: pametni termostati mogu smanjiti dio od 48% računa za grijanje i hlađenje zbog potrošnje energije; elektronika, rasvjeta i ostali uređaji koji troše 30%, mogu se ublažiti pametnim utikačima, pametnim prekidačima uparenim sa LED žaruljama i bolje projektiranim uređajima (poput Lipanjske pećnice s naprednim grijaćim elementima od ugljičnih vlakana i konvekcijskim ventilatorima velikog volumena koji povećati postupak kuhanja za 25%). Još jedan potencijalni put za veću uštedu je retroaktivno povezivanje kućnih sustava kako biste mogli bolje pripaziti na njihovu upotrebu, a zatim to znanje upotrijebiti za učinkovitije funkcioniranje doma.

Na CES-u ove godine Resideo je predstavio svoj najnoviji pametni termostat, pametni termostat Honeywell Home M5 Series, koji dolazi kasnije 2020. Kao i pametni termostat - povezan sa sobnim senzorima koji mogu nadzirati temperaturu, kretanje i vlagu - uređaj također može sučeljavati sa svim glavnim sustavima vašeg doma (ukoliko ih izrađuje Honeywell ili jedan od njegovih partnera) kako bi pružio uvid u to kako koristi vodu, energiju, pa čak i nadgledati kvalitetu vašeg zraka. Podizanjem koncepta pametnog doma za središte na sljedeću razinu, ovdje se ne radi samo o udobnosti i udobnosti, već o inteligentnom upravljanju cijelim domom kroz jedno sučelje.


 

PRILAGODITI SE PROMJENI ILI?

 

Jedan od tih sustava je upotreba vode, a Resideova nedavna kupnja Buoy, cijelog kućnog regulatora vode, omogućuje termostatu da se poveže s vodovodom vašeg doma i upozori vas na curenje ili druge probleme, kao i pružajući veću svijest o vašoj upotrebi vode. Plutača je sličan koncept kao Belkin's Phyn i Moen's Flo, proizvodi koji tvrde da pomažu u smanjenju potrošnje vode u vašem domu identificiranjem curenja i praćenjem upotrebe. Flo kaže da njegov uređaj može uštedjeti preko 10% praćenjem temperature, protoka i tlaka vode koja prolazi kroz sustav. „Trinaest posto vode koja ulazi u naše domove gubi se zbog curenja; to su milijuni galona godišnje “, kaže Gabriel Halimi, izvršni direktor tvrtke Flo.

Za upotrebu električne energije, Sense je uređaj koji se spaja na vašu električnu ploču i uči upotrebu vašeg doma, na kraju identificirajući obrasce kako bi postao učinkovitiji. 2018. Sense and Efficiency Vermont pokrenuo je pilot program kako bi vidio kako tehnologija može potaknuti ljude da koriste manje energije. Pilot je pronašao potencijal za uštedu od 100 američkih dolara godišnje ili 8% prosječne potrošnje u kućanstvu. "Saznali smo da bismo preciznijim računovodstvom energije mogli omogućiti sustave koji su pružali precizniji uvid i personalizirane povratne informacije, stvarajući kvalitetniji odnos s visokim povratom između ljudi i njihove upotrebe energije", napisao je Lange u svom izvještaju o studiji za VEIC , koji istražuje i procjenjuje programe čiste energije.


 

KUPUJEMO IH ZA BUDUĆNOST, NE ZA SADAŠNJOST

 

Iako još možda ne uživamo sve blagodati pametnih uređaja, tehnologije pametnih kuća presudne su kao dokaz koncepta, pomažući graditeljima domova i arhitektima da pokažu prednosti ugradnje tehnologije pametnog doma. Na kraju će te koristi postati jasne i regulatornim tijelima. "U ne tako dalekoj budućnosti neki od ovih uređaja za uštedu energije i nadzor neće biti izbor za postojeće domove, počet će se upisivati u kod", kaže Gutterman. “Na mjestima poput Austina, da biste preprodali postojeći dom, zapravo morate ispuniti određene zahtjeve za energetskom učinkovitošću. Dio toga je kroz omotnicu zgrade, ali dio je pomoću uređaja za uštedu energije. "

Osiguravajuće i energetske tvrtke također vide prednosti, nudeći popuste kupcima za instaliranje i korištenje uređaja. Vodovodne tvrtke uključuju se u akciju, nudeći popuste za pametne uređaje za navodnjavanje s certifikatom Water Sense. Instaliranjem jednog od ovih uređaja, koji može automatski prilagoditi raspored zalijevanja za promjenu vremenskih uvjeta, vlasnici kuća mogu uštedjeti puno vode.

"Zajednica Rachio već je uštedjela više od 33 milijarde litara", prema Julie Reeves, CMO-u tvrtke Rachio, prvom potrošačkom pametnom regulatoru navodnjavanja. Danas smo zamorci i pružamo temelje za budućnost u kojoj bi povezana tehnologija mogla pružiti djelotvorna rješenja

Podaci s ovih uređaja također daju vrijednost. Ecobee je pokrenuo program pod nazivom Donirajte svoje podatke - gdje su se kupci odlučili anonimno donirati podatke o potrošnji energije. "Spakiramo ih u velike skupove podataka koje potom dijelimo s istraživačkom zajednicom", kaže Crerar. Skupina iz Indiane koristila je ovaj program za dizajn sustava za poboljšanje korištenja energije. "Ovo istraživanje otkrilo je potencijalne uštede energije koje bi eliminirale potrebu države za novom elektranom, a poreznim obveznicima moglo uštedjeti između 448 i 2,3 milijarde dolara", kaže Crerar.

Danas smo zamorčići, pružajući temelje za budućnost u kojoj bi povezana tehnologija mogla pružiti djelotvorna rješenja za rješavanje naše prekomjerne potrošnje energije. "Još smo u početnoj fazi onoga što ćemo vidjeti s obzirom na blagodati pametnog doma, jer smo još uvijek u pametnom domu 1.0", kaže Gutterman. "Tehnologija i uređaji i dalje se razvijaju." Kako se prebacujemo na stvarno povezan dom, onaj s naprednim senzorima i sustavima koji mogu međusobno razgovarati, dom će moći autonomnije raditi na uštedi energije. "To je pametna kuća 2.0", kaže Gutterman. Tada pametni dom postaje održiv dom.


 


Obratite nam se s povjerenjem!