Sigurnost pametne kuće

Kako osigurati Vaš pametan dom od hakera?

Naš dom je sigurno mjesto gdje se osjećamo zaštićeni od svega lošega, a to je dokazala i ova tekuća 2020. godina. Da bi naše domove poboljšali neprestano kupujemo nove stvari, od namještaja i kućanskih aparata pa sve do umjetnina. No u zadnje vrijeme ovim skupinama dodali smo još jednu novu skupinu, a to su upravo „pametni uređaji“ kao na primjer pametne žarulje, WIFI termostati, brave koje nam omogućuju otključavanje na više različitih načina, detektori poplave i još zaista mnogo toga.

 

KAKO ŽIVJETI SIGURNIJE?

 

1. Izaberite opremu kojoj vjerujete.

To su većinom brendovi koji su duže vrijeme na tržištu i za koje ste čuli ili s kojima imate iskustva. Preporučam da ne kupujete najjeftinije uređaje ako Vam je sigurnost Vašeg doma bitna. Ako pak idete drugom rutom i odabrali ste kompletan pametni sustav kao što je to HDL automatika, u tom slučaju vrijedi isto: birajte instalatera kojemu vjerujete, pitajte Vaše poznanike koji su vlasnici pametnih domova da Vam preporuče nekog.


2. Ne kupujte uređaje koji nisu nužni i koji ne čine Vaš dom boljim.

Pametna brava ili WIFI termostat stvarno jesu korisni i praktičniji od svojih staromodnih varijanti, no pametan toster na primjer stvara rizik svakom domu dok ne pruža baš neke benefite. Uglavnom, na svakom je pojedincu da vagne koristi i nedostatke takvih uređaja za sebe s obzirom da svaki takav uređak može predstvljati ulazna vrata hakeru.


smart things

3. Mijenjajte zadane (eng. default) lozinke koje se odnose na pametne uređaje.

Ovo se možda više odnosi na instalatere koji zapravo montiraju i konfiguriraju navedene uređaje, no svejedno je jednako važno. Zamislite da ostavite zadanu lozinku od kamere koja snima Vaš svakodnevni život, a ta lozinka je u većini slučajeva nešto tipa 0000 ili 1234. Stoga zamolite instalatera da zamijeni zadane lozinke na pametnim uređajima u Vašem domu.


4. Redovne nadogradnje software-a.

Ova je industrija tek relativno friška i kreće se strelovitom brzinom unaprijed. S obzirom da se još uvijek otkrivaju novi propusti koji bi malicioznom hakeru omogućili pristup pametnom uređaju u vašoj kući, važno je raditi nadogradnje takvih uređaja dvaput ili barem jedanput godišnje. Također, kada na svom mobilnom uređaju dobijete obavijest za nadogradnju na novi software, instalirajte to čim prije možete, ne odgađajte jer ipak s tim uređajem kontrolirate Vaš pametan dom.


Zapamtite sljedeće: tehnologija sama po sebi nije opasna, no maliciozni hakeri čine je potencijalno opasnom zbog načina na koji ju koriste. Veoma je važno zaštiti se od takvih napada, stoga pratite gore navedene smjernice i Vaša pametna kuća biti će sigurnija.


 

Luka Krčmar


 

Obratite nam se s povjerenjem!