Pametan dom

Kako prilagoditi pametnu kuću vašem načinu života?

Tehnologije za pametni dom su danas jako širok ekosustav s opcijama za skoro svaki aspekt koji možete poželjeti. Na početku se možda čini zbunjujuće jer je fleksibilnost na visokoj razini s obzirom na to da postoji mnogo različitih načina kako da se ostvari “pametni dom”. Pa kako da onda odaberete način koji će najviše odgovarati vašim potrebama? Evo par natuknica vezanih uz tu temu. 

FUNKCIONALNOST ILI ZABAVA?

 

Ako planirate svoj dom pretvoriti u “pametan” samo zbog zabavnog efekta, onda je za vas odličan izbor jedan od tzv osobnih asistenata koji, između ostalog, mogu kontrolirati rasvjetu, klimatizaciju, pametne gadgete i ostale pametne stvarčice koje imate u svom domu te sviranje glazbe koja je važan dio svake zabave. Najpopularniji primjeri ovoga su Google Assistent i Amazon Alexa. Oni imaju mogućnost glasovnih naredbi (još uvijek nije podržan hrvatski jezik) i kontrolu putem mobilne aplikacije koja pruža jednostavni uvid u stanje vašeg doma i kad niste kod kuće.


ZABAVNA ATMOSFERA ILI POVEĆANJE SIGURNOSTI?

 

Pametni dom ima ogroman potencijal za povećanje sigurnosti. Požarni alarm može saznati u kojoj je sobi detektirana opasnost i poslati vam poruku na mobitel te vas na taj način obavijestiti. Video portafon pruža mogućnost da vidite tko vam je pred ulaznim vratima i i čini li se taj netko sumnjiv te ga kao rezultat toga nećete pustiti u vaš dom. Slično tome, sigurnosna kamera može biti stalno dostupna putem mobilne aplikacije. S druge strane, ako ste zainteresirani za zabavu, imate puno opcija. Na primjer, ako želite učiniti vaš TV pametnim, Chromecasts ili slični TV Box-evi su odličan izbor za streamanje filmova ili serija. Pametni zvučnik/asistent, Amazon Echo može reproducirati glazbu po vašem izboru preko tehnologije Bluetootha, te čak i kontrolirati vaš TV. LED rasvjeta u boji također je još jedan važan aspekt zabavnog prostora koji možete ukomponirati u pametni sustav Google Home ili Amazon Echo.
UŠTEDJETI NOVAC ILI UŠTEDJETI VRIJEME

 

Realizacija pametnog doma zahtijeva relativno dosta pametnih uređaja, ali na to možete gledati kao na investiciju. Za primjer možemo uzeti sobni termostat koji može regulirati temperaturu kad god vi želite, a upravo to može samo po sebi već uštedjeti iznos koji kroz vrijeme nije zanemariv. Tu dolazimo i do pametnih utičnica kojima je moguće putem mobilne aplikacije isključiti struju, recimo kad ste na godišnjem odmoru i zaboravili ste ugasiti neki uređaj koji troši podosta struje, nema razloga za brigu. Kad govorimo o vremenu, pametni usisavač vam može osloboditi znatnu količinu vremena koje možete iskoristiti za vama draže aktivnosti. Airbnb je danas sve popularniji način iznajmljivanja prostora, pa stoga korištenje pametnih brava, na primjer, može olakšati tu transakciju jer je dovoljno poslati PIN vašim gostima...

S ovim informacijama već možete početi razmišljati kakav je pametni dom pogodniji za vaš način života. Ako imate kakvih pitanja, svakako nam se javite.


Luka KrčmarObratite nam se s povjerenjem!