Pametan sustav ili pametni uređaji?

Postoje dvije mogućnosti kad se odlučite za pametnu kuću ili stan...

Pametne kuće su one koje integriraju uporabu više različitih aspekata automatizacije. To je moguće postići na dva načina, upravo će se o tome pisati u ovom tekstu pa ako ste zainteresirani nastavite čitati. 

1. PAMETAN SUSTAV KAO INTEROPERABILNA CJELINA?

 

Ovaj način realizacije pametne kuće ili stana je pouzdan i otporan na budućnost jer ne smijemo zanemariti da navedeni sustav mora funkcionirati par desetaka godina nakon čega se kuća renovira ili nešto tome slično. Pametan sustav (Smart System) integrira više različitih sustava/aspekata u jednu funkcionalnu „pametnu“ cjelinu, ti aspekti su sljedeći:

• Rasvjeta
• Grijanje i hlađenje
• Zavjese/žaluzine/rolete
• Audio sustav
• Sigurnosni sustav
• Pametno ogledalo
• Video portafon
• Itd.

Kod ovog načina na zidovima se nalaze centralni paneli i paneli s tipkama putem kojih se upravlja pametnim domom, a također mogućnost upravljanja nudi i mobilna aplikacija za pametne telefone i tablete koja objedinjuje upravljanje svim navedenim aspektima, no to je možda praktičnije kad niste kod kuće. Paneli koji se nalaze na zidovima služe kao zamjena za tradicionalne prekidače, te na taj način omogućavaju već poznati i uhodani način upravljanja domom, ali u isto vrijeme smanjuje se broj potrebnih prekidača ili daljinskih upravljača. Na primjer, ako u vašoj kuhinji imate pet različitih krugova rasvjete kojima želite upravljati – nema potrebe za pet prekidača što bi bio slučaj kod tradicionalnih rješenja, također nema daljinskog upravljača za klimu ili termostata za podno grijanje. Sve se nalazi samo na jednom centralnom panelu. A što se tiče panela s tipkama – svaku njihovu tipku moguće je programirati da radi što god je korisniku volja (a da je to dio pametnog sustava). Primjer ovakvih rješenja su HDL Automation, iNELS, Black Nova i drugi. Ovdje postoji mogućnost jednostavnog spajanja kompletnog pametnog sustava na virtualni asistent kao što je Amazon Alexa ili Google Home. Pametna kuća realizirana ovom varijantom je skuplja od kupovine pojedinačnih pametnih uređaja, no za to dobivate puno pouzdaniji i dugotrajniji sustav koji nije komplicirano servisirati ako to bude potrebno, te iza toga stoje stručnjaci i profesionalni instalateri.

2. POJEDINAČNI PAMETNI UREĐAJI?

 

Danas već svjedočimo velikom broju kućanstava koja imaju neki pametni uređaj implementiran u dnevnu rutinu, kao što je to pametan aparat za kavu, usisavač, termostat ili jednostavno LED traka koju se kontrolira putem mobilne aplikacije. Na ovakav način također je moguće postići „pametnu“ kuću, na primjer korištenjem Philips Hue rasvjete, pametnog termostata Google NEST za kontrolu grijanja ili klime koja se spaja na WiFi, SONOS audio sustava, itd. No ovo je relativno klimavo i nepouzdano rješenje za koje je potrebno imati konstantnu vezu na Internet, a da ne spominjem da svaki od ovih pametnih uređaja ima svoju zasebnu mobilnu aplikaciju putem koje se kontrolira. Svi smo doživjeli probleme s internetskom vezom pa nije teško zamisliti scenarij da dođete kući i imate problem sa kontrolom rasvjete jer nema interneta. Također za korisnika ne zvuči bajno da za svaki aspekt ima zasebnu mobilnu aplikaciju, to bi značilo zasebna aplikacija za rasvjetu, za grijanje, za usisavač, za klimu…

Ovdje isto tako postoji mogućnost da svaki od tih uređaja spojite na Vaš virtualni asistent po izboru, međutim javlja se "problem" kompliciranog načina konfiguracije, te nakon nestanka struje morate ponovno konfigurirati Vaš pametni uređaj. Isto tako većina tih uređaja ima svoj bridge preko kojeg se spaja na Vašu lokalnu mrežu, a taj je bridge također potrebno nekamo smjestiti. Pametna kuća ili pametan stan izvedeni na ovakav način su jeftiniji, no nisu toliko pouzdani i za to morate imati podosta veliku količinu živaca. Ne zaboravimo i servisiranje koje je zapravo nepostojeće u ovakvoj izvedbi, već je potrebno kupiti novi pametni uređaj.


 

Zaključak ovog teksta bio bi da svaka izvedba pametne kuće ili stana ima svoje prednosti i nedostatke. Pa tako postoje oni kojima će više odgovarati kupovina pojedinih uređaja i njihova samostalna instalacija – to su većinom korisnici koji već žive u svom domu i samo ga žele „nadograditi“. Dok se onima koji kreću u izgradnju svoje stambene jedinice lakše odlučiti za kompletan pametan sustav koji dom stvarno čini pametnim, pouzdanim ili barem najbliže tome što je to danas moguće. Oba rješenja rade svoj posao, no valja se zapitati koliko dugo će moći obavljati taj posao i koliko efikasno. Oba načina implementacije omogućuju smanjenje troškova do određene razine, dodatno, ako pametan sustav instalirate u pasivnoj kući, rezultati su stvarno zadivljujući što se tiče uštede - takvu izvedbu stvarno možemo nazvati suvremenom te otpornom na budućnost.


Luka KrčmarObratite nam se s povjerenjem!