Pametna brava

Što je pametna brava i je li vam potrebna?

Kada govorimo o sigurnosti glavnog ulaza, kvalitetno napravljena tradicionalna brava na fizičko otključavanje rješava problem sigurnosti. Isprobana diljem svijeta, mehanizam funkcionira već skoro dvije tisuće godina. S druge strane, tehnološki napredak nam je omogućio korištenje „PAMETNE BRAVE“ koja nam daje potpuno nove pogodnosti...

 

ŠTO ĆE MENI PAMETNA BRAVA?

 

Zamisli sad ovo: Ruke su ti pune vrećica sa stvarima iz dućana, približavaš se svojim ulaznim vratima, pametna brava prepoznaje tvoj smartphone i automatski otključava ulazna vrata. Možda jednostavno želiš omogućiti najboljim prijateljima, članovima obitelji ulaz u tvoj dom kad tebe nema pa im jednostavno pošalješ kod za otključavanje putem SMS-a.

Ovo što slijedi nije pohvalan motiv za nabavu pametne brave ali može biti jedan od razloga za nabavu. Nisi kod kuće, a djeca su ti u kazni. Preko aplikacije možeš vidjeti tko je izašao ili staviti alarm kada netko izađe ili uđe.

Možda se baviš iznajmljivanjem apartmana i soba. Možda ti gosti dolaze baš kad si na poslu ili u drugom gradu, a netko im treba predati ključeve za ulaz. Pametna brava ti omogućuje da preko mobilne aplikacije generiraš kod koji će vrijediti točno onoliko sati ili dana koliko ostaju gosti tako da ne mogu ostati dan duže i ulaziti u apartman istom šifrom(kodom).

Funkcionalnosti pametne brave su super praktične zahvaljujući bežičnim tehnologijama poput Bluetooth-a i Wifi-a koje ti omogućuju kontrolu nad pametnom bravom neovisno o tvojoj fizičkoj lokaciji.
Ako se odlučiš prebaciti na korištenje pametne brave i dalje ćeš morati plaćati režije, obavljati dosadne kućanske poslove i ne, nećeš izbjeći poštanski sandučić pun napornih letaka, ali će ti poprilično olakšati život te ćeš uvijek imati pregled svih otvaranja ulaznih vrata upravo na svom smartphone-u što ti može biti jako korisno u nekim trenutcima.

POTPUNO NOVI NAČIN OTKLJUČAVANJA

 

Primjena pametnih brava traje tek nekih 3 godine, ali imamo osjećaj da će kod nas tek sad uhvatiti značajan rast primjene. Većina pametnih brava omogućuje otključavanje čak više od 4 načina otključavanja vrata. Dok tradicionalna brava podržava samo 1 i pol načina. To su: ključ i eventualno pajser.Pametna brava ti omogućuje otključavanje vrata na više načina:

  1. Pomoću otiska prsta
  2. Pomoću PIN koda
  3. Pomoću elektronske kartice
  4. Pomoću aplikacije (Bluetooth i Wifi)
  5. Pomoću fizičkog ključa
 

1. Pomoću otiska prsta - pametna brava omogućuje spremanje jednog ili više otiska prsta prema kojima će omogućiti otključavanje.

2. Pomoću PIN koda - pametna brava omogućuje spremanje ili generiranje koda koji će otvarati vrata. Također se može odrediti vremensko razdoblje koje će taj kod biti valjan tj. vrijeme za koje će biti omogućen ulazak pomoću tog istog koda.

 

3. Pomoću elektronske kartice - pametna brava omogućuje ulazak karticom koja se dobiva s pametnom bravom.

4. Pomoću aplikacije (Bluetooth i Wifi) - pametna brava omogućuje otključavanje vrata čim se korisnik približi s pametnim telefonom (ta funkcija se može onemogućiti). Pomoću aplikacije se može generirati PIN kod koji gosti(prijatelji, obitelj, turisti) trebaju unijeti preko tipkovnice na dodir na samoj bravi kako bi ušli u slučaju da vas nema u blizini da im otključate. Primjer: prijatelji su vam kod ulaznih vrata i naporni su vam preko Messengera da im dođete otključati, a vi ste se baš smjestili na trosjed i ne da vam se ustajati? Preko aplikacije samo otključate vrata i prijatelji mogu ući bez problema.

5. Pomoću fizičkog ključa – sve pametne brave imaju mogućnost otključavanje i tradicionalnim ključem u slučaju praznih baterija. Ključ dolazi s bravom. Cilindar za fizički ključ kod pametnih brava je većinom sakriven zbog same estetike jer se u pravilu ne koristi osim u slučaju kada se isprazne baterije pametne brave.

 

Instalacija pametne brave je vjerojatno lakša nego ste očekivali. Možete sami instalirati pametnu bravu za malo manje od sat vremena. Cijena pametnih brava se kreće između tisuću i tri tisuće kuna. Što nije znatno viša cijena od premium tradicionalnih brava na ključ. Pametne brave rade na obične AA ili AAA baterije koje treba mijenjati jednom ili dvaput godišnje ovisno o modelu brave. Aplikacija vam javlja kada su baterije pri kraju tako da na vrijeme stignete promijeniti baterije i izbjegnete korištenje fizičkog ključa kako bi ušli. Većina pametnih brava sadrži USB port preko kojeg možete napuniti baterije.


Marko Krčmar


 

Obratite nam se s povjerenjem!